kies uw taalinleidingbezienswaardig in Oeufdorpen grenzend aan Oeufuitstapjes rond Oeufhistorische gebouwen in en rond Oeufopengestelde tuinen in en rond Oeufsport en ontspanningeten, drinken en inkopen doensporen van strijd, te bekijken, te bezoeken
erop uit
uitstapjes rond Oeuf


grotere plaatsen
In een straal van vijftien kilometer rond Oeuf liggen drie wat grotere plaatsen -geen ervan met meer dan zesduizend inwoners overigens- waarop Oeuf voor zijn voorzieningen is aangewezen: Saint-Pol-sur-Ternoise, Frévent en Hesdin.
Saint-Pol is door beide wereldoorlogen zwaar geschonden maar heeft toch nog enkele troeven. Eén ervan is het park dat is ingericht rond de ruïne van het kasteel (foto: openluchttheater in het park), een andere het Musée Danvin aan de rue Oscar Ricque (foto) met onder andere lokale archeologische vondsten. Beide zijn gratis toegankelijk. Wekelijkse markt op maandagochtend. Zie de uitgebreide website over Saint-Pol.
Frévent heeft als voornaamste attractie het Moulin-Musée Wintenberger, een oude watermolen waarin een interessant landbouwmuseum is gevestigd. Verder heeft Frévent enkele monumenten waaronder het mooie gemeentehuis (foto), de zestiende-eeuwse kerk (foto: kerktoren) en een groot kasteel (Cercamp, hierin is tegenwoordig een school gevestigd, het kasteel kan niet worden bezocht). Vlakbij het gemeentehuis vinden we het archeologie- en kunstmuseum(pje) Louis Ducatel, genoemd naar een beroemde Fréventin, ingenieur, politicus en beeldend kunstenaar die zelfs kandidaat was in de Franse presidentsverkiezingen van 1969 (maar slechts 1,3 % van de stemmen behaalde en de overwinning dus moest laten aan Georges Pompidou). Het museum toont vooral schilderijen van Ducatel. Wekelijkse markt op dinsdagochtend.
Hesdin is ongetwijfeld de mooiste van de drie grotere plaatsen rond Oeuf, rijk als het is aan monumenten waarvan het stadhuis (ooit een paleis van Maria van Hongarije, landvoogdes der Nederlanden, foto) en de kerk (foto: kerkportaal) de voornaamste zijn. In enkele voormalige gevangeniscellen in het stadhuis is een historische tentoonstelling ingericht (foto), gratis toegankelijk. Wekelijkse markt op donderdagochtend. Meer informatie over Hesdin vindt u hier.
Op ruim een half uur van Oeuf in oostelijke richting ligt Arras; een must see, vooral vanwege de monumenten (foto: één van de beroemde pleinen van Arras) en musea. Zie deze website voor alle details.
Op dezelfde afstand maar dan in westelijke richting ligt het vestingstadje Montreuil (foto: toegang tot de citadel) dat evenmin mag worden overgeslagen. Zie de website van Montreuil.
foto: Régis Lenglos (www.mincoin.com)

de kust
foto: Régis Lenglos (www.mincoin.com) De kust (officieel: Côte d'Opale) is vanuit Oeuf in ongeveer vijftig minuten bereikbaar en biedt vele mogelijkheden tot een dagje uit, bijvoorbeeld het ronduit mondaine Le Touquet Paris Plage dat alleen al voor zijn architectuur een bezoek waard is (foto: stadhuis). Ook landschappelijk biedt de kust veel moois, zoals de Cap Gris Nez en de Cap Blanc Nez (foto). Zie de uitgebreide informatie op de officiële toeristische site voor de Pas-de-Calais.
foto: Régis Lenglos (www.mincoin.com)

rommelmarkten en tweedehandswinkels
Markten.
Een populair uitje op zondagochtend of -middag is het afstruinen van een authentiek Franse rommelmarkt (meestal aangekondigd als brocante) waarvan er in onze streek vele worden georganiseerd (foto bovenaan pagina en foto links: brocante in St. Georges). In mijn ervaring zijn de kleine dorps-brocantes het meest de moeite waard, op de grotere staan vaak professionele handelaren en is de sfeer wat minder gemoedelijk. Juist die kleine rommelmarkten worden echter niet altijd aangekondigd in de gidsjes en tijdschriften die hiervoor bestaan. U bent dus aangewezen op de aankondigingen op borden langs de weg en in het regionale weekblad l'Abeille de la Ternoise.

Winkels
In Noyelles-les-Humières vinden we Occamat 62, gespecialiseerd in de verkoop van tweedehands goederen, vooral inventarissen van restaurants, bouwmaterialen en gereedschappen. Open op werkdagen en zaterdagochtend. Vooraf bellen is raadzaam. Occamat 62, 32 rue Neulette, Noyelles-les-Humières, tel 0321049116.

Gerecycleerde meubels, apparaten en nog veel meer zijn te koop bij ATRE (een werklozenproject) in Saint-Pol. ATRE, 122 rue de Canteraine, Saint-Pol-sur-Ternoise.

Een gigantische Emmaüs (een liefdadigheidsinstelling ten behoeve van dak- en thuislozen die kringloopgoederen verkoopt) is gevestigd in Bruay la Buissière (dertig kilometer noordoostelijk van Oeuf). Emmaüs, chemin des Dames, Bruay la Buissière.


klank- en lichtspelen
In een aantal plaatsen (onder andere Montreuil, foto) vinden op zomeravonden klank- en lichtspelen (spectacles son et lumière) plaats. Tegen de achtergrond van een monument of ruïne wordt dan bijvoorbeeld een lokale legende of een gebeurtenis uit de geschiedenis verbeeld. Naast een enorme bezetting (vaak een groot deel van de bevolking van het dorp) zijn vuurwerk en paarden de vaste ingrediënten van zo'n evenement. De spektakels worden altijd breed aangekondigd.

diverse uitstapjes
foto: Régis Lenglos (www.mincoin.com) In Maintenay, 35 kilometer westelijk van Oeuf, kan een zeer oude watermolen (foto) worden bezocht, ingericht voor het malen van graan en het zagen van hout. Tevens verkoop van ambachtelijk brood uit de houtoven. Tel 0321942060 (van 9.00 tot 13.00 uur) of 0321904374.
In Nielles-les-Bléquin, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Oeuf, is een traject van tien kilometer overwoekerd spoor geschikt gemaakt voor het gebruik door spoorfietsen (foto). Zelfs heuvel op vraagt het fietsen verrassend weinig inspanning. Reserveren noodzakelijk, zie de website.
In Naours (Département de la Somme, 45 kilometer ten zuiden van Oeuf) kunt u zich laten rondleiden door een uitgebreid grottenstelsel, dertig meter onder de grond (foto: kapelgrot). Warme kleding is beslist noodzakelijk, ondergronds wordt het nooit warmer dan een graad of tien. Bovengronds vinden we een speeltuin, minigolfbaan en een park. Zie de website.

© 2005 - 2010 Rob Zeldenrust, Oeuf-en-Ternois, France.