kies uw taalinleidingbezienswaardig in Oeufdorpen grenzend aan Oeufuitstapjes rond Oeufhistorische gebouwen in en rond Oeufopengestelde tuinen in en rond Oeufsport en ontspanningeten, drinken en inkopen doensporen van strijd, te bekijken, te bezoeken
rond Oeuf
dorpen grenzend aan Oeuf

kaart: Michelin


guinecourt
Guinecourt is het meest nabije buurdorp van Oeuf. Met zestien inwoners is het de kleinste gemeente van Pas-de-Calais en één van de kleinste van Frankrijk. Niettemin is het een volledig zelfstandige gemeente met een burgemeester, twee adjunct-burgemeesters en drie raadsleden. De mairie (gemeentehuis, foto) is mogelijk de kleinste van Frankrijk.

croisette
Croisette ligt enkele kilometers ten oosten van Oeuf. Het dorp is met 308 inwoners wat groter dan Oeuf en heeft zelfs twee café's. De voornaamste attractie is de schitterende tuin van Marie-Ange Herduin (foto) die tegen betaling kan worden bezocht.

siracourt
In Siracourt is in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter een meer dan tweehonderd meter lange bunker gebouwd, bedoeld voor de assemblage en lancering van V1's (vliegende bommen) richting Londen. Dankzij intensieve geallieerde bombardementen is de bunker nooit in gebruik genomen. Na de oorlog is het volledig verwoeste Siracourt door Canadezen herbouwd. De typische architectuur (grote schuren met een betonnen geraamte en een sterk overstekend dak van kunstleien) getuigt hiervan. De bunker zelf is door de bombardementen beschadigd maar nog grotendeels intact. Het dak kan worden betreden op eigen risico (gevaarlijk: op sommige plaatsen zitten metersdiepe gaten in het dak en hier en daar steekt de wapening uit het beton). Op het bunkerdak is in de loop der jaren een mooi tapijt van sedum gegroeid (foto). In 2002 is in aanwezigheid van een Russische overlevende bij de bunker een plaquette aangebracht die herinnert aan het gruwelijke lot van de talloze dwangarbeid(st)ers uit de Sovjet-Unie die bij de bouw ervan werden ingezet.

beauvois
Met Beauvois heeft Oeuf een band doordat de pastoor van Oeuf van oudsher ook Beauvois bediende. Het dorp heeft daarom geen eigen pastorie, wel een kerk (foto).

humières
Humières is een elegant dorp van ongeveer dezelfde omvang als Oeuf. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel, of wat daar tegenwoordig nog van rest. Ooit een parel van de streek is het door jarenlange leegstand en verwaarlozing vervallen tot (vrijwel) ruïne. Toen ik het kasteel in 1997 voor het eerst zag leek het me nog net te redden. In de jaren nadien heeft het verval -vooral door enkele zeer zware stormen- hard toegeslagen. Het heeft de Belgische eigenaars er niet van weerhouden om enkele jaren geleden het herstel dan toch ter hand te nemen. Het voormalige koetshuis lijkt inmiddels gered. Van het kasteel zelf is het dak van de oostelijke vleugel hersteld. Misschien komt alles dan toch nog goed.
Humières is door de aanwezigheid van een Lourdesgrot ook een soort bedevaartsoord. Op de tientallen in de grot gemetselde plaquettes (foto) staan dankbetuigingen voor de geslaagde tussenkomst van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes bij ziekte of problemen.

noyelles-les-humières
Noyelles-les-Humières is een klein dorp (57 inwoners) met een mooi gerestaureerd kerkje. In het midden van het dorp ligt het bedrijf Occamat 62, gespecialiseerd in de verkoop van tweedehands goederen, vooral inventarissen van restaurants, bouwmaterialen en gereedschappen.

willeman
Willeman is mooi gelegen in het dal van een beek (La Wawette) die in het dorp zelf ontspringt en uitmondt in de Canche. Het eenvoudige maar voorname kasteel uit de zeventiende eeuw draagt eveneens bij aan de charme. De kerk van Willeman (gravure) is een eglise fortifiée, een kerk die tevens fungeerde als verdedigbare schuilplaats voor de dorpelingen in tijden van nood. De Nederlands klinkende naam van het dorp zou stammen van de stichter van het dorp, een uit de Betuwe afkomstige monnik. Willeman heeft twee kleine campings, een gite (Au Ruisseau, van Britse eigenaars) alsmede chambres d'hôtes.

linzeux
Als één van de weinige dorpen kan Linzeux zijn hoge ouderdom schriftelijk bewijzen: in een akte van Karel de Grote uit 806 wordt het dorp genoemd.
In 1932 is bij werkzaamheden onder de vloer van de kerk een lange gang ontdekt waarop onderaardse kamers uitkomen. Deze schuilplaats stamt vermoedelijk uit de zestiende eeuw.

© 2005 - 2010 Rob Zeldenrust, Oeuf-en-Ternois, France.