kies uw taalinleidingbezienswaardig in Oeufdorpen grenzend aan Oeufuitstapjes rond Oeufhistorische gebouwen in en rond Oeufopengestelde tuinen in en rond Oeufsport en ontspanningeten, drinken en inkopen doensporen van strijd, te bekijken, te bezoeken
tuinen
opengestelde tuinen in en rond Oeuf


tuindorp Oeuf
Hoewel Oeuf geen officiële village fleuri is maken de Oesiens veel werk van hun tuinen (foto boven: rue d'Agerue; foto links: tuin bij de kerk). Wie door het dorp loopt ziet een verscheidenheid aan tuinstijlen. Vaak is gekozen voor een klassiek Franse beplanting met vooral bollen en eenjarigen in sterke contrasten maar ook Engelse cottagetuinen zijn vrij algemeen.
Van veel meer dan lokale betekenis is de Jardin des Collines (foto) met een grote collectie bamboes, rozen, hortensia's etc. Deze tuin annex kwekerij is vrij te bezoeken maar is geen openbaar park, als u niets koopt kunt u uw waardering uitdrukken door een bijdrage in de daartoe opgehangen bus.

Croisette: de tuin van Marie-Ange
Op korte afstand van Oeuf kunnen, meestal tegen betaling, enkele bijzondere tuinen worden bezocht. Vlakbij is die van Marie-Ange Herduin in Croisette (foto) die op ongeveer een hectare oppervlak een grote verscheidenheid biedt. Eén van de laatste uitbreidingen is geïnspireerd door de ideeën van de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf. Zie deze website voor details.

Ramecourt: kwekerij-tuin van Antoine Breuvart
In Ramecourt, vlakbij Saint-Pol, is de kwekerij van Antoine Breuvart, specialist in vaste planten geschikt voor kleigrond. In de bijbehorende siertuin worden de mogelijkheden op klei getoond en wordt ook geëxperimenteerd. Zie deze website voor details.

Séricourt: de tuin van Yves Gosse de Gorre
In mijn ogen de mooiste tuin van onze streek is die van tuinarchitect Yves Gosse de Gorre in Séricourt (twaalf kilometer oostelijk van Oeuf). De schitterende ligging in een dal draagt daaraan zeker bij maar de meeste eer komt toch echt de ontwerper toe. Een zeer originele tuin, met flair ontworpen en perfect aangelegd en onderhouden. Toevoegingen van de laatste jaren zijn de rozenkathedraal (foto) en de krijgshaftige tuin (foto). Tevens verkoop van planten. Zie de uitgebreide website van Yves Gosse de Gorre voor details.

Humeroeuille: kasteeltuin
Rond het kasteel van Humeroeille (zes kilometer ten noorden van Oeuf) is een boeiende tuin aangelegd met onder andere een labyrint en verscheidene tuinkamers (foto). Zie deze website voor details.

Boubers sur Canche: kwekerij Hennebelle
Deze kwekerij (foto) is het indrukwekkende levenswerk van tuingrootheid Jean-Pierre Hennebelle die enkele jaren geleden overleed. Zoons Nicolas en Jean-Loup zetten zijn werk nu voort en tonen hun enorme assortiment op het vier hectare grote terrein grenzend aan de Canche. Buiten werkdagen alleen op afspraak te bezoeken. Het dorp Boubers-sur-Canche -zelf ook een bezoek waard- ligt ongeveer tien kilometer ten zuiden van Oeuf. Pépinière Hennebelle, 4 rue Marais, Boubers-sur-Canche, tel 0321037726.

Argoules (Somme): les Jardins de Valloires
schilderij: Anneke Boot Niet onmiddellijk naast de deur, in een ander departement zelfs, maar voor tuinliefhebbers de rit (34 kilometer) zeker waard zijn de tuinen bij de abdij van Valloires. Zie de uitgebreide website. Behalve de tuinen kan ook de monumentale abdij zelf worden bezocht. Schilderij: Rosarium bij de abdij van Valloires door Anneke Boot.

verdwenen: Jardin des Merveilles in Le Parcq
schilderij: Franse school, vijftiende eeuw De meest spectaculaire tuin in onze streek is helaas niet meer: het immense park bij het kasteel van (Vieil) Hesdin ging bijna vijfhonderd jaar geleden verloren na de verwoesting van het kasteel en het dorp (Vieil) Hesdin. Het park had een oppervlakte van ongeveer achthonderd hectare (de huidige gemeente Le Parcq, vandaar de naam) en was volledig ommuurd. De grootste bloei beleefde het park in het bezit van de hertogen van Bourgondië die kosten noch moeite spaarden om er het Versailles van hun tijd van te maken. Het park was meer dan een tuin, het omvatte ook een verzameling exotische dieren en een grote verscheidenheid aan pretparkachtig vertier. Een belangrijke attractie waren de automaten waaronder kunstig gemaakte mechanische 'dieren' die min of meer natuurlijk konden klinken en bewegen. Philips de Goede beschikte in het park zelfs over een soort mobiele eetzaal waarmee hij zijn gasten al etend door het park kon rondleiden. Van het park is hoegenaamd niets meer over. Daarom is bij wijze van herinnering in het centrum van Le Parcq (vlakbij de D939) een middeleeuwse tuin aangelegd, vrij te bezoeken. Schilderij: automatenpaviljoen in de tuinen van het kasteel van (Vieil) Hesdin in 1432. Plattegrond: het park bij het kasteel van (Vieil) Hesdin volgens de Amerikaanse kunsthistorica Anne van Buren Hagopian (plaats de cursor op deze plattegrond voor een overzicht van de huidige situatie).

Zie ook de website van de historische vereniging van Vieil-Hesdin.

kaart: IGN


© 2005 - 2010 Rob Zeldenrust, Oeuf-en-Ternois, France.