kies uw taalinleidingbezienswaardig in Oeufdorpen grenzend aan Oeufuitstapjes rond Oeufhistorische gebouwen in en rond Oeufopengestelde tuinen in en rond Oeufsport en ontspanningeten, drinken en inkopen doensporen van strijd, te bekijken, te bezoeken
sportief
sport en ontspanning


op het sportveld
Het voetbalveld van Oeuf wordt regelmatig bespeeld (foto boven: de junioren van Croisette en omgeving in actie op een koude januarimiddag). De naast het voetbalveld gelegen tennis- en pétanquebaan worden veel minder gebruikt. Liefhebbers kunnen hier dus vrijwel altijd terecht.

wandelen
De streek rond Oeuf leent zich uitstekend voor wandelen. Voor een mooie korte wandeling (ongeveer vier kilometer) langs en door Oeuf kan ik de volgende route aanbevelen:

Startpunt is het oorlogsmonument bij de place Quesnoy. Neem vanaf hier de rue de Champs tot aan het witgeverfde ijzeren kruisteken. Ga daar linksaf. Na enkele tientallen meters is er rechts een smal bospad (foto). Volg dit pad (hier en daar steil en modderig) dat uitkomt op een geasfalteerde weg en ga daar linksaf. De weg klimt de vallei (foto) uit. Neem vervolgens het eerste pad links. Dit loopt door de vallei weer terug naar de bebouwde kom van Oeuf (rue Guilbert). Ga aan het einde van de rue Guilbert linksaf. De rue d'Agerue (met enkele mooie huizen en tuinen, foto) leidt weer terug naar het vertrekpunt.

In de omgeving zijn ook veel wandelroutes uitgezet. Vertrekpunten daarvan zijn er onder andere bij de mairie van Croisette en in Fillièvres, naast de nieuwe salle polyvalente aldaar.

Voor het meer serieuze wandelwerk kan ik de gedetailleerde kaarten van IGN (1:25.000) aanbevelen, eventueel in combinatie met een GPS-ontvanger. IGN-kaarten voor de regio zijn verkrijgbaar bij de boekwinkel in Saint-Pol, die ook wandelgidsen voor de streek verkoopt. Zie ook de departementale wandelsite.


fietsen
Ook voor fietsen is het landschap ideaal, zij het dat fietsers de weg moeten delen met automobilisten, fietspaden zijn er namelijk vrijwel niet. Gelukkig maken Franse automobilisten voor fietsers een uitzondering op hun doorgaans wat avontuurlijke rijstijl: de wettelijke verplichting om bij het inhalen minstens anderhalve meter afstand te houden wordt goed nageleefd.

Alleen al in de Ternois zijn veertien toeristische fietsroutes uitgezet. Deze zijn uitstekend aangegeven met groene borden met daarop een fietssymbool en de naam van de route. Door Oeuf lopen La Promenade Verte, een fietsroute van 37 kilometer die onder andere langs Fillièvres leidt en Le Sentier Boisé (34 kilometer) die behalve Fillièvres ook Hesdin aandoet. Zie de departementale wielersite (onder Itinéraires) voor gedetailleerde informatie.


paardrijden

Groepsgewijze rijtochten door de streek worden georganiseerd door de familie Idez (8 rue d'Humières, Oeuf-en-Ternois). Zij nemen desgewenst ook uw paard(en) in pension (foto).


jagen
De jacht is in Frankrijk een echte volkssport en onze streek maakt daar geen uitzondering op. Er wordt gejaagd op reeën, hazen, konijnen, fazanten en patrijzen. Hoewel de regels ruimer zijn dan elders in Europa gelden er toch strikte bepalingen (onder andere quoteringsregelingen), vooral om een duurzame wildstand te verzekeren. Voor een jachtvergunning moet een -overigens niet al te moeilijk- examen worden afgelegd. Het theoriedeel bestaat uit meerkeuzevragen. In de boekhandel zijn gidsjes te koop ter voorbereiding op het examen.

De jachtrechten zijn min of meer gecollectiviseerd: de Franse wet geeft de leden van de officiële plaatselijke jachtvereniging het recht het gehele lokale grondgebied te bejagen, ongeacht wie daarvan de eigenaar is. Een drastische inbreuk op het eigendomsrecht die al menige buitenlandse grondbezitter heeft verbaasd en geërgerd. Toch lijkt het systeem in Oeuf over het algemeen heel bevredigend te werken. Eigenaars die hun terrein willen uitzonderen van de collectieve jacht plaatsen een bordje 'chasse reservée' en veelal ook een advertentie in de plaatselijke krant.


vissen
Wie een tijdje in het heldere water van de Ternoise of de Canche tuurt maakt grote kans forellen te ontwaren. Wie vervolgens zijn hengel wil uitwerpen moet weten dat voor het vissen in publieke wateren net als in de meeste landen van Europa een visakte is vereist. Vaak echter zal de oever particulier eigendom zijn waardoor het visrecht alleen de eigenaar toekomt. Eenvoudiger, zij het minder sportief, is daarom een bezoek aan een forellenkwekerij waarvan er in de regio vele zijn. Eén van de mooiste is gelegen bij de voormalige watermolen van St. Georges (tien kilometer ten westen van Oeuf). Hier kan men zijn (gehuurde) hengel in de beschutte vijvers (foto) uitwerpen en de gevangen forel per kilo afrekenen. Zelf de gevangen forel ter plekke barbecuen kan overigens ook, een populair Frans familie-uitje. Bij deze kwekerij is ook een eenvoudig restaurant en een terras met uitzicht op een waterval (foto). Pisciculture du Moulin, 1 rue du Moulin, St. Georges, tel 0321048376. Zie ook de regionale site met forellenkwekerijen.

auto/motorsport
In Croix-en-Ternois, op slechts enkele kilometers van Oeuf (en daardoor soms vaag hoorbaar) ligt een volwaardig racecircuit. Hier worden competities verreden (auto's: tot en met Formule 3; motoren: tot en met 1000 cc) maar daarnaast biedt het circuit nog allerhande gemotoriseerd vertier: karting, slip- en racecursussen, vrij rijden met eigen auto of motor op het circuit en dergelijke. Zie de uitgebreide website van het circuit voor een overzicht van de mogelijkheden.
Tussen de heuvels van St. Georges, tien kilometer ten westen van Oeuf, ligt het Circuit du Ravin. In feite een aantal circuits voor verschillende voertuigen: terreinwagens, crossmotoren en quads. Het geheel beslaat enkele tientallen hectaren. Ook kleiduivenschieten (ball-trap) is hier mogelijk. Zie de website voor de mogelijkheden.

vliegen
Door de overvloed aan ruimte heeft ook de vliegsport in onze streek kunnen opbloeien. In Frévent (dertien kilometer ten zuiden van Oeuf) is een vliegveld voor ultralichte toestellen (ULM) en een actieve vliegclub. Hier kunt u een proefvlucht maken of vliegles nemen. Aero-club de Frévent, tel 0321410319.

golf
Aan golfbanen geen gebrek, alleen het departement Pas-de-Calais heeft er al minstens vijftien. Er zijn veel websites die u de weg kunnen wijzen naar een baan, onder andere www.golfeurope.com die ook ervaringen vermeldt van spelers die u voorgingen. Mijn gasten waren zeer te spreken over de golfbaan van Arras (foto): mooi gelegen en zeer rustig.

© 2005 - 2010 Rob Zeldenrust, Oeuf-en-Ternois, France.