kies uw taalinleidingbezienswaardig in Oeufdorpen grenzend aan Oeufuitstapjes rond Oeufhistorische gebouwen in en rond Oeufopengestelde tuinen in en rond Oeufsport en ontspanningeten, drinken en inkopen doensporen van strijd, te bekijken, te bezoeken
welkom in Oeuf

Op deze website maakt u kennis met Oeuf-en-Ternois, een dorp in het noorden van Frankrijk, ongeveer in het midden van de driehoek Londen, Brussel, Parijs. Zoals de naam al aangeeft ligt het dorp in de streek Ternois, het stroomgebied van de rivier Ternoise. De Ternois is weer onderdeel van het op één na noordelijkste departement van Frankrijk: Pas-de-Calais.

De streek rond Oeuf doet Nederlanders denken aan Zuid-Limburg: heuvelachtig en doorsneden door kleine riviertjes. Wel met dit verschil dat de Ternois veel dunner bevolkt is. Het gebied is sterk agrarisch met als voornaamste gewassen suiker- en voederbieten, graan, aardappelen en vlas. Er is ook veeteelt maar vrijwel geen grootschalige bio-industrie. De meeste dorpen in de streek hebben ergens tussen de honderd en vierhonderd inwoners (Oeuf: 253). De dorpen zijn zonder uitzondering zeer oud en dateren veelal van ver voor de Middeleeuwen.

Over de oorsprong van de naam Oeuf doen verschillende theorieën de ronde. Sommigen zien een verwantschap met het Latijnse ovum of ovis (ei, schaap), het laatste mogelijk een verwijzing naar de destijds voornaamste agrarische activiteit. Meer krediet heeft de theorie dat de naam van Germaanse origine is en dezelfde stam heeft als het woord huis in het Nederlands. Hiervoor pleit mogelijk ook dat de inwoners van Oeuf Oesiens worden genoemd.

Ik ben één van de acht niet-Franse Oesiens (vier Britten, vier Nederlanders) die het dorp in deeltijd bewonen. De streek is dus al wel ontdekt door buitenlanders op zoek naar een tweede huis maar het toerisme is nog amper ontwikkeld. Toeristisch potentieel is er zeker: de rust en ruimte zijn voor randstedelijke begrippen ongekend, het landschap is schitterend en ideaal voor wandelingen en fietstochten.

Voor mijn gasten in Oeuf heb ik ooit een lijst gemaakt met bezienswaardigheden en uitjes in de nabije omgeving. Deze website is daaruit voortgekomen en is in feite een toeristische gids voor Oeuf en omstreken en als zodanig een aanvulling op de officiële sites voor de Ternois en het aangrenzende Les Sept Vallées.

Bij de samenstelling kon ik steunen op de welwillende hulp van verschillende dorpsgenoten. In de eerste plaats onze voormalige burgemeester, Georges Brogniart, die mij een dikke map met informatie ter beschikking stelde. Een belangrijk onderdeel daarvan was het materiaal dat enige jaren geleden werd verzameld voor de tentoonstelling Oeuf sur le chemin du temps in onze eigen school. De samenstellers daarvan zullen op deze site hier en daar iets bekends tegenkomen. Henri Outrebon was mijn voornaamste leverancier van informatie over Oeuf in de Tweede Wereldoorlog. Mevrouw Lemoine, van wie ik mijn huis in 1997 kocht en die sindsdien nog regelmatig op bezoek komt, kon mij veel vertellen over het boerenbedrijf en het dagelijkse dorpsleven in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Kathy Sims, Oesienne van Engelse afkomst, heeft de Engelse vertaling gecorrigeerd. Tenslotte noem ik Anna-Titia Nysingh die de Franse vertaling heeft gemaakt. Mijn hartelijke dank aan allen.

De van anderen ontvangen hulp neemt intussen niet weg dat de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze website alleen bij mij berust. Ongetwijfeld bevat de site fouten en omissies. Ook kan informatie die nu nog correct is ongemerkt verouderd raken. Ik stel het zeer op prijs op dergelijke onvolkomenheden te worden gewezen (bij voorkeur per e-mail).

Veel plezier in ons dorp en zijn prachtige omgeving!

Rob Zeldenrust


© 2005 - 2010 Rob Zeldenrust, Oeuf-en-Ternois, France.