kies uw taalinleidingbezienswaardig in Oeufdorpen grenzend aan Oeufuitstapjes rond Oeufhistorische gebouwen in en rond Oeufopengestelde tuinen in en rond Oeufsport en ontspanningeten, drinken en inkopen doensporen van strijd, te bekijken, te bezoeken
monumenten
historische gebouwen in en rond Oeuf


in Oeuf
Behalve de kerk(toren) kent Oeuf geen officieel erkende monumenten. Wel zijn er enkele monumentale huizen, vooral aan de rue d'Agerue, bijvoorbeeld het uit natuursteen gebouwde huis op nummer 24 (foto boven) en het uit 1925 stammende huis in Art Deco-stijl tegenover de kerk (foto links).
Naast het sportveld aan Le Rietz staat een negentiende-eeuws maison de maître met mansardedak (foto).
Bij sommige huizen is goed te zien dat hun geschiedenis eeuwen beslaat, bijvoorbeeld bij het pand op de hoek van de rue d'Humières en de rue d'Agerue. Het dambordpatroon in de onderzijde van de muur (foto, tekening) wordt gevormd door donkere vuursteenkeien afgewisseld met rechthoekige blokken zandsteen. Deze constructiewijze werd eeuwen geleden gedicteerd door de eis van soliditeit, het lokaal voorhanden materiaal en de bewerkbaarheid daarvan (vuursteen laat zich moeilijk in rechthoekige blokken hakken).
illustratie: Matthew Rice
Twee openbare waterputten zijn in Oeuf bewaard gebleven, één aan het begin van de rue Linzeux (foto) en één aan Le Rietz (naast het sportveld).

in de directe omgeving
Naar wat grotere monumenten hoeft in onze streek niet lang te worden gezocht. Vrijwel elk dorp heeft een monumentale kerk, niet zelden uit de zeventiende eeuw, en in zo ongeveer één op de vier dorpen vinden we een kasteel(tje), meestal uit de zeventiende of achttiende eeuw. De meeste daarvan worden nog bewoond, in een aantal gevallen door de nazaten van hun stichters. Tot deze categorie behoren in onze streek onder andere het kasteel van Willeman (foto: duiventil bij het kasteel), dat van Neulette (foto), het voormalige klooster van de soeurs noires in Vieil-Hesdin (foto: nis in de buitenmuur), het kasteel van Hautecloque en dat van Sains. Deze kastelen zijn hooguit tijdens de monumentendagen (journées de patrimoine), elk jaar in september te bezichtigen.
De kastelen van Humières (foto: oostvleugel voor de restauratie) en Flers (foto: dak van het poortgebouw), beide in handen van Belgische eigenaars, worden momenteel gerestaureerd.
Van de ooit talrijke windmolens in onze streek is vrijwel niets meer over. De ruïne (foto) langs de weg van Croisette naar Nuncq (D104) is één van de weinige resten.

te bezichtigen
Middeleeuwse kastelen en ruïnes die kunnen worden bezocht staan vermeld bij slagvelden. Onderstaand enkele (tegen betaling) te bezichtigen kastelen uit de achttiende eeuw, allemaal wel op enige afstand van Oeuf (30 tot 45 minuten per auto) maar voor de liefhebber de reis zeker waard.
Grand-Rullecourt, place du Château, Grand-Rullecourt, tel 0321580637. Dit grote kasteel is in 1987 in deplorabele staat aangekocht door de familie De Saulieu en is sindsdien door hen eigenhandig opgeknapt. In het kasteel worden nu sfeervolle gastenkamers (foto) verhuurd. De energieke eigenaars geven u graag een rondleiding. Zie hun website.
Barly, 6 rue de l'Egalité, Barly, tel 0321484120. Eén van de meest stijlzuivere en best geconserveerde kastelen in de streek. Volgens velen ook het mooiste. Zie de uitvoerige beschrijving op deze website.
Couin, 11 rue Principale, Couin, tel 0321589867 mobiel 0608506407. Dit kasteel is in 2002 na decennia leegstand gekocht door de heer en mevrouw Vinchant. Zeer authentiek, sommige kamers hebben nog de verf uit 1748. Een uitvoerige beschrijving vindt u hier.

bedreigd erfgoed
Helaas verkeert niet al het gebouwde erfgoed in goede staat. Eén van de treurigste voorbeelden is het kasteel van Humières (zie boven) dat louter door verwaarlozing tot vrijwel ruïne is vervallen. Het ziet er nu echter naar uit dat dit kasteel, of althans een deel ervan, toch behouden zal kunnen blijven. Voor het kasteel van Ramecourt is het definitief te laat. Het imposante gebouw (foto: toestand voor de Tweede Wereldoorlog) is inmiddels volledig verkruimeld, de ruïne is in de winter vanaf de D939 zichtbaar.
Toch vormen kastelen niet de meest bedreigde categorie. Dat is vooral het alledaagse agrarische erfgoed als schuren en stallen. Begrijpelijk, want het onderhoud ervan is kostbaar en het gebruik in het tegenwoordige boerenbedrijf vaak weinig praktisch. En de aan de overkant van het Kanaal zo populaire (en profijtelijke) herbestemming tot woning (barn conversion) is in onze streek zo goed als onbekend. Het resultaat is dat deze bouwwerken in rap tempo verdwijnen (foto: sloop van een oude boerenschuur in Willeman) waardoor het dorpsbeeld meer en meer vervlakt. Overigens bestaan er subsidiemogelijkheden (in de vorm van fiscale faciliteiten) juist voor het herstel van dit soort erfgoed, zie de site van La Fondation du Patrimoine. Ik kan ook de websites van Maisons Paysannes de France en Vieilles Maisons Françaises aanbevelen.

te koop
Wie metterdaad wil bijdragen aan het behoud van het lokale erfgoed -of wie gewoon onder de bekoring is van onze streek- zou kunnen overwegen hier een tweede huis te kopen. Behalve bij de lokale makelaars (vooral in Saint-Pol en Hesdin) kunt u zich bijvoorbeeld oriënteren bij het Nederlandse De Zeven Valleien OG. Veel leegstand is er overigens niet, ook niet in Oeuf waar de laatste jaren een flink aantal huizen is bijgebouwd. De huizenmarkt is dan ook zonder meer gezond. Wel heeft de Franse huizenkoper een voorkeur voor nieuwe, probleemloze huizen. Restauratie-objecten vallen daardoor vaak in Britse, Belgische of Nederlandse handen.

© 2005 - 2010 Rob Zeldenrust, Oeuf-en-Ternois, France.