kies uw taalinleidingbezienswaardig in Oeufdorpen grenzend aan Oeufuitstapjes rond Oeufhistorische gebouwen in en rond Oeufopengestelde tuinen in en rond Oeufsport en ontspanningeten, drinken en inkopen doensporen van strijd, te bekijken, te bezoeken
eten
eten, drinken en inkopen doen


restaurants
  Goede restaurants kent de regio voldoende maar helaas wel op enige afstand van Oeuf, de meeste in Hesdin en omgeving. Enkele adressen die ik zelf heb geprobeerd:
 

Les 3 Fontaines, 16 rue d'Abbeville, Marconne, tel 0321868165. Iets ten oosten van Hesdin. Uitstekende traditionele keuken.

Au Fil du Temps, 4 avenue de Ste Austreberthe, Hesdin, tel 0321868308. Net buiten het echte centrum van Hesdin. Klein en gezellig, inventieve keuken. Mijn persoonlijke favoriet. Foto: Françis (het menu overdenkend) en Danny, de eigenaars.

La Brétèche, 19 rue du Général Daullé, Hesdin, tel 0321868087. Uitstekende traditionele keuken met nadruk op regionale gerechten. Wie de WC bezoekt kan de kok (achter glas) in actie zien.

l'Écurie, 17 rue Jacquemont, Hesdin, tel 0321868686. Qua niveau en sfeer vergelijkbaar met het nabijgelegen La Brétèche, uitstekend dus.

 

Les Flandres, 22 rue d'Arras, Hesdin, tel 0321868021. Eén van de oudste gelegenheden van Hesdin. Traditionele/regionale keuken.

 

La Garenne, 52-54 rue du 8 mai 1945, Huby Saint Leu, tel 0321869509. Even buiten Hesdin dichtbij het bos van Hesdin. Voornaamste attractie is de barokke/bohème inrichting. Veel Engelse gasten.

 

La Poutrière, 25 rue de Bethune, Saint-Pol-sur-Ternoise, tel 0321032200. Vanaf de weg heeft dit restaurant alles van een toeristenfuik. Niets is echter minder waar. Eenvoudige Italiaanse keuken, navenant bescheiden prijzen. Sympathieke bediening.

 

La Cour de Rémi, 1 rue Baillet, Bermicourt, tel 0321033333. Op maar zeven kilometer van Oeuf (maar helaas wel aan de andere kant van de N39). Minimalistisch interieur, eenvoudige maar goede keuken. Mooi gelegen in de voormalige boerderij naast het kasteel van de eigenaars. Het proberen zeker waard!


frites
Zowel in het centrum van Hesdin als dat van Saint-Pol staat een frietkraam. Hier geen diepvriespatat met zetmeelsaus maar zelfgemaakte frieten en echte mayonaise. Curieus, althans in Nederlandse ogen, is het gerecht stokbrood belegd met frites. Foto: Chez Christine in Hesdin.

café's
Oeuf telde naar verluidt ooit zeven café's. Ik veronderstel dat daarbij een redelijk ruime definitie van het begrip 'café' is gebruikt, maar Oeuf was hoe dan ook goed voorzien. Van die café's is er geen één meer over. Het dichtstbijzijnde is nu in Croisette. Dit is ook het meest nabije adres voor wie in Oeuf dringend behoefte aan sigaretten mocht hebben.

Authentiek Frans is Café du Globe aan het centrale plein in Hesdin: gezellig drinken, desgewenst ook eenvoudig eten, tl-verlichting en een nimmer zwijgende televisie.

Een bijzondere vermelding verdient l'estaminet 'Chès Deux Agaches' van Bruno Bachimont in Cavron-Saint-Martin. Meubelmaker Bachimont reproduceert traditionele houten spellen waarmee in het estaminet kan worden gespeeld. 'Chès Deux Agaches', 120 route d'Aubin, Cavron-Saint-Martin, tel 0321814916.

Niet naast de deur maar 'de omweg waard' is muziekcafé/crèperie Le Baladin in Torcy.

In Bours staat een grote plattelandsdisco, Le Kes West. Er zijn verschillende zalen, elk gericht op een eigen doelgroep.


inkopen
Voor hun inkopen zijn de Oesiens tegenwoordig vooral aangewezen op de winkels en supermarkten in Saint-Pol en Hesdin. Toch is er dichter bij huis, en zelfs in Oeuf, nog wel iets te krijgen.

Zuivelproducten 'rechtstreeks van de boer' kunnen worden gekocht bij de heer Honoré (5 rue Croisette, Oeuf-en-Ternois, tel 0321413129).

Wijnen worden ook verkocht door de familie De Prémont in buurdorp Humières (5 rue du Bois, Humières, tel 0321045442).

De dichtstbijzijnde bakker/kruidenier is in Fillièvres, op ongeveer zeven kilometer van Oeuf (woensdag gesloten).

Voor geitenkaas is La Chevriette in Framecourt (zes kilometer van Oeuf) het adres, op deze geitenboerderij worden tevens rondleidingen verzorgd (27 rue Principale, Framecourt, tel 0321413992).

Kaas, maar dan van koeienmelk, is ook de specialiteit van het klooster van Belval, vier kilometer ten noorden van Saint-Pol. In het kloosterwinkeltje wordt naast de eigen kaas ook een verscheidenheid aan producten uit andere Franse en Belgische kloosters verkocht.

Zie www.saveurs-npdc.com voor een uitgebreid overzicht van regionale producten en verkoopadressen.

Wie een Franse weekmarkt wil bezoeken kan onder andere terecht in Saint-Pol (maandagochtend), Frévent (dinsdagochtend) en Hesdin (donderdagochtend).


© 2005 - 2010 Rob Zeldenrust, Oeuf-en-Ternois, France.